Tarot karte

tarot karte

Tarot je stoljećima jedan od najpopularnijih divinacijskih alata diljem svijeta. Tko je bar jednom konzultirao tarot karte spoznao je mnoge pogodnosti koje može postići poput samospoznaje, duhovnog rasta i postizanja uspjeha u različitim područjima života. Odgovori stečeni kroz poruke tarota u profesionalnom savjetovanju su ujedno i mudre smjernice koje omogućuju nalaženje veće jasnoće i smjera u najrazličitijim životnim situacijama.

Tarot karte nastale su tijekom XV stoljeća

Porijeklo i nastanak tarota bazira se na različitim vjerovanjima i teorijama. Mnogi istraživači smatraju da su tarot karte nastale tijekom XV stoljeća u sjevernom dijelu Italije. No, ono što ostaje tajna je da nitko nije uspio otkriti konceptualno stvaranje ovog mističnog alata. Francuski okultist Eliphas Lévi je u tijeku 1700. i 1800.godine stvorio osnovu u tarotu pripisujući mu elemente zraka, zemlje, vode i vatre, što je do danas ostao važan dio simbolike svake karte.

Mistični svijet tarota je mudrost objedinjenih znanja prikazanih kroz simboliku univerzalnih arhetipova. Špil se sastoji od 22 tarot karte velike Arkane i 56 karti male Arkane koje omogućuju da spoznamo sve aspekte posla, ljubavi, zdravlja, financija, karme i općenito predviđanje budućnosti. Riječ Arkana označava Tajne, pa se u prijevodu velika Arkana tumači kao Velike tajne, a mala Arkana male tajne. Simbolika koja se nalazi unutar svake tarot karte je odraz utjecaja i energija koje prikazuju ono što je najvažnije.

Tarot karte mogu pomoći da prepoznamo svoje ciljeve

Tarot karte mogu pomoći da prepoznamo svoje ciljeve, otkrijemo blokade i izazove koji nas ometaju o ostvarenju ciljeva. Što više istražujemo tarot karte možemo vidjeti da svaka karta govori svoju vlastitu priču kroz različite simbole, brojeve i ezoterične mudrosti. Najvažniji aspekt tarota je u pružanju odgovora koji će biti značajan za samospoznaju i daljnji duhovni put pojedinca.

Skup od 22 tarot karte velike Arkane u suštini predstavlja ljude i situacije vezane za prošlost, sadašnjost i budućnost. Njihova simbolika i kombinacije su autentični, jer pružaju razumevanje iskustva koje doživljavamo u različitim razdobljima života. One označavaju temelj na kome se izgrađuje celina za sve ono što treba popraviti ili promeniti u sadašnjosti. Zbog toga se smatra izvrsnim vodičem za dobijanje novih smernica koje će biti u svrhu najvišeg dobra.

Tarot karte iz velike Arkane smatraju se najvažnijim jer svaka od njih označava lekciju ili iskustvo koje je potrebno naučiti. Mala Arkana sastoji se od 56 karti i četiri elementa, odnosno, kupova koji predstavljaju emocije, mačeva koji se odnose na intelekt, Pentax koji oslikvaju materijalnu i financijsku stabilnost, mačeva koji se odnose na snagu i ambicije. Put od 22 tarot karte u velikoj Arkani vodi ka pronalaženju pravih odgovora. Baš kao što je čovjekov put opisan kroz različite oklonosti, izbore i događaje, tako i tarot karte iz velike Arkane predstavljaju putovanje ka većoj mudrosti. Da bi bolje razumjeli veliku Arkanu potrebno je pogledati njezina značenja. Značenje tarot karte Budala – odnosi se na rizik, nestabile ili neočekivane situacije, početak avanture, varke, putovanje bez cilja.

 • Mag – vještine i spretnost, mogućnost da se ovlada situacijom.
 • Visoka svećenica – ženska figura, simbol razmišljanja i tajnovitosti.
 • Carica – značenje ove tarot karte ukazuje na intenzivnost, dinamiku i uspjeh u postavljenim ciljevima.
 • Car – sinonim snage, hrabrosti, moći i autoriteta.
 • Visoki svećenik – odnosi se na duhovna uvjerenja, predanost i moral.
 • Ljubavnici -karta dualnosti koja uvijek donosi više izbora, ali i kontradiktornih želja.
 • Kočija – značenje ove tarot karte se odnosi na dinamiku, simbol je pobjede i uspjeha.
 • Pravda – razdoblje u kojemu će dominirati unutarnja ravnoteža i samokontrola.
 • Pustinjak – vrijeme za osamljivanje, procesi koji vode ka spoznaji mudrosti i zrelosti.
 • Kotač sreće – jedna od najmističnijih karti čije značenje se povezuje s utjecajem karme i promjenama.
 • Snaga – potraga za većom samokontrolom, suočavanje s posljedicama tvrdoglavosti.
 • Obješeni čovjek -značenje ove tarot karte odnosi se na velike poteškoće i pogrešno sagledavanje situacije.
 • Smrt – transformacija, obnova, stvari se događaju naglo i neočekivano.
 • Umjerenost – sugerira na potrebu za velikim strpljenjem i upornošću.
 • Vrag – odnosi se na sve obrasce loših navika, negativnih utjecaja i sklonosti ka porocima
 • Kula – ovo je karta koja predočava na vrijeme rastanka, gubitaka u poslu i završetak svega što nema stabilnu strukturu.
 • Zvijezda – jednostavnost, intuicija i dolaženje do rješenja kroz sponu duhovnog.
 • Mjesec – značenje ove tarot karte odnosi se na iluzije, opasnosti, laži i strahove.
 • Sunce – predstavlja sklad, entuzijazam i razdoblje dobrog raspoloženja.
 • Posljednji sud – situacija koja će voditi ka transformaciji i iscjeljenju, u sponi je sa karmom.
 • Svijet – posljednja karta velike Arkane je simbol dolaska do cilja i dobrih okolnosti.

Tarot karte pružaju uvid u važne događaje

U razdoblju kada se nalazimo na životnom raskršću ili se suočavamo s nedostatkom ideja tarot karte su pouzdan način za pronalaženje odgovora u pravo vrijeme. Donošenje prave odluke uz tarot ključno je kako bi se izbjegla neodlučnost i pronašao pravi put.

Kroz različite tehnike, tarot karte pružaju uvid u važne događaje, kao što su novi posao, vjenčanje, selidba, putovanje, karijera, itd. Dakle, ako još uvijek radite na pronalaženju dalje perspektive, veliki i mali izbori bit će najtočnije opisani u tarotu. Uz tarot karte vidjet ćete stvari na drugačiji način i najbolje riješiti postojeće dileme.

Najnovije

Vidovnjaci
Zaljubljenost ili urok?
Zaljubljenost ili urok?

Zaljubljenost ili urok?

Ljubav kao jedan od najuzvišenijih osjećaja koji dolazi iz dubine našeg bića može promijeniti čitav naš život. Budući da je ovo najvažnija spona koja promiče i svaki drugi aspekt života, veoma je važno prepoznati međusobnu kompatibilnost i izazove koji nekada mogu zamagliti ispravno prosuđivanje.
Prošitaj više
Vidovnjaci
Vidovnjački tarot
Vidovnjački tarot

Vidovnjački tarot

O sudbini se uglavnom općenito govori. Da li se sudbina može promijeniti? U vremenima kada se susrećemo s izazovima koji nadmašuju našu unutarnju snagu, jedan od najmoćnijih prediktivnih alata koji nam može pomoći je vidovnjački tarot.
Prošitaj više
Kliknite ovdje za razgovor uživo